Sunday, May 30, 2010

crumble



mari kite menulis resepi pule =))
resepi ini bername crumble buah-buahan.
sye amik dr seorang gadis cina yg bernama pauline.hehe.thnks!


mule2 kite amik la buah apple.apple hijau is recommended sbb die masam. potong nipis2.sape mls nk potong nipis, boleh juge potong besa2 lepas 2 rebus.


ha, mcm ni la lebih kurang care potongan die.potong byk2.lagi byk buah lagi sedap.


lepas 2 amik la satu baking tray.tabur mcm ni.kasi rate sume tempat.buat pkai baking tray kecik pon ok. (lupe nk rotate gmbr)


ha..lepas 2 tmbh la buah ape lagi yg korg suke.strawberry ke, anggur ke.lebih baik kalo buah yg same jenis. kiwi ke, anggur ke.jgn tetibe letak durian ngn apple pulak.hoho



pas2 bile da potong mcm2 jenis buah, tabur la bg rata mcm ni.mkin tebal buah, makin sedap.then, tabur la sedikit gule secara ratenye.biar rase msm manis.



kemudian kite buat die py crumble kt atas 2.bahan2nye adelah:
sgt mudah

butter/margarine
tepung biasa
gula

campur 3 bahan ni secukup rase.agak2 kering n jadi seperti bntuk dlm gmbr.gaul pkai tgn adelah efektif.



kemudian taburlah atas buah2 tadi.rata juge.sehingga menutupi buah2 tersebut.lebih by crumble lebih sedap.



mcm ni la lebih kurang.



siap untuk di masukkn ke dlm oven. suhu 160, mase 30 minutes.

but it depends la ats korg nk semasak mane.kalo aku, agak2 da nmpk kuning2 mcm biskut raye 2, angkat la.tggu sejuk sikit bru mkn.biasanye org mkn ngn sudu.



selamat mencuba!! sedap ok.masam manis.





oh, i miss honey dew =(

2 comments:

nooratikah said...

nak!!!! ajak aku cepat!!!
aku dtg skg...hee~

afiniakib said...

sangat sedap ok!! balik nanti ak wat kat family ak =)